Taiwan

Op deze pagina zullen we in het kort wat informatie geven over Taiwan. 

Naam land: Taiwan, Chinese Republiek (ROC) Taiwan will touch your heart
Regeringsvorm: constitutionele democratie 
Staatshoofd: president Me Ying-jeou 
Oppervlakte: 36.188 km2 (0,9 x Nederland) 
Hoofdstad: Taipei 
Tijdverschil met Ned: + 7 uur (wintertijd) / + 6 uur (zomertijd)
Bevolkingsaantal: 23,3 miljoen (2013)
Taal: Mandarijn, Taiwanees en Hakka
Religie: boeddhist (35,1%), taoist (33%), i-kuan tao (3,5%), protestant (2,6%), katholiek (1,3%), overig (5,8%), niet-religieus (18,7%)
Munteenheid: New Taiwan Dollar (NT dollar) 1 euro = 46,53 NT dollar, 32,60 NT dollar = 1 US dollar

VlagDe regering van Taiwan, Republic of China (ROC), zag zichzelf lange tijd als de rechtmatige bestuurder van heel China (het eiland Taiwan én China), dit gebaseerd op historische gronden. De Volksrepubliek China (People's Republic of China (PRC)) denkt daar anders over en ziet Taiwan als een opstandige provincie binnen de PRC. China trekt daarbij internationaal aan het langste eind: slechts weinig landen erkennen Taiwan officieel en hebben diplomatieke betrekkingen met het land. Taiwan beseft dat herovering niet langer een optie is en begint zich meer en meer als een eilandnatie te ontwikkelen. Daarvoor heeft de regering constitutionele hervormingen doorgevoerd.

GeografieGeografie
Het eiland Taiwan is 394 km lang en op het breedste punt 144 km breed. Meer dan 60 procent van het landschap is 

bergachtig. Er zijn ruim 60 bergtoppen van meer dan 3.000 m, waarvan de Yu Shan (Mount Jade) met bijna 4.000 m de hoogste is. Meer dan de helft van het eiland is met bossen bedekt en voor de rest is nog geen kwart geschikt als bouwgrond. Tot Taiwan wordt ook een aantal kleinere eilanden gerekend, waaronder de Pescadoren (met Penghu als grootste eiland) en enkele eilanden voor de kust van China, waarvan Matsu en Kinmen (ook wel Quemoy genoemd) de voornaamste zijn. Taiwan claimt tevens enkele eilanden in de Zuid-Chinese Zee.

KlimaatKust
Taiwan heeft een tropisch klimaat in het zuiden en is subtropisch in het noorden. De zomers zijn heet en vochtig en duren van mei tot oktober; de winters zijn meestal zacht en vochtig. De warmste maand in Taipei is juli met temperaturen van 24 tot 33°C. De koudste maand is februari met 12 tot 18°C.

Taiwan heeft te maken met twee moessonperiodes, één in het noordoosten (zes maanden van oktober tot maart) en één in het zuidwesten (vijf maanden van mei tot september). Het eiland ligt ook op het pad van tropische cyclonen (in Oost-Azië ‘typhoons’ genoemd), die vooral in de maanden juli, augustus en september voorkomen. Deze stormen veroorzaken vaak veel schade, vooral aan gewassen. Ze zijn echter ook de grootste bron van water voor Taiwan.
De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Taipei is ruim 2.100 mm. De droogste maand is november met gemiddeld 66 mm neerslag; de natste maand is augustus met gemiddeld 305 mm.

Taipei 101Bevolkingssamenstelling en taal
De bevolking is overwegend Chinees. De ‘inheemse’ bevolking (circa 85 procent van de bevolking) bestaat voornamelijk uit afstammelingen van migranten uit China, met name uit de zuidelijke provincies Fujian en Guangdong, die tussen de 17e eeuw en het begin van de vorige eeuw naar Taiwan toe gingen. Tussen 1947 en 1949 zijn daar nog circa 2 miljoen Chinezen bijgekomen, die de burgeroorlog in China waren ontvlucht. Zij worden ‘mainlanders’ genoemd. Het aantal oorspronkelijke Taiwanezen (van Maleisisch-Polynesische afkomst) bedraagt ongeveer 2 procent van de totale bevolking.

De officiële taal van Taiwan is Mandarijn (Chinees). De inheemse bevolking spreekt ook Taiwanees (Min-nan). Dat is een dialect uit de Chinese provincie Fujian dat de laatste jaren aan een opmars bezig is. Daarnaast wordt er door een minderheid ook Hakka gesproken, een dialect uit de Chinese provincie Guangdong.

GodsdienstLungshan Temple
In Taiwan is vrijheid van godsdienst. Ruim 81 procent van de bevolking is godsdienstig: 35,1 procent is boeddhistisch en 33 procent taoïstisch. Bijna 4 procent van de bevolking is christelijk en 3,5 procent houdt zich bezig met i-kuan tao. Naast de actieve gelovigen houdt het grootste gedeelte van de bevolking zich op de een of andere wijze (ook) bezig met Chinees volksgeloof (onder andere het ‘gunstig stemmen’ van geesten en het vereren van voorouders) en/of hangt men de ethische codes van het confucianisme aan.

Gezondheid
De bevolking van Taiwan is één van de gezondste van Azië. De gemiddelde levensverwachting is 77,4 jaar. De beschikbaarheid van gezondheidszorg is gestaag verbeterd. Men beschikt over meer dan genoeg en goede voeding, waardoor overgewicht en hart- en vaatziekten steeds grotere problemen worden. Bijna 97 procent van de bevolking is gedekt voor ziektekosten door het nationale ziekenfonds.

BevolkingShilin night market
Taiwan telde eind 2006 22,9 miljoen inwoners op een oppervlakte die iets kleiner is dan Nederland en die bovendien voor meer dan de helft bergachtig en bebost is. De bevolkingsdichtheid is met 633 inwoners per km2 zeer groot. De bevolkingsgroei is laag en ligt al jaren onder de 1 procent. In 2006 bedroeg de bevolkingsgroei 0,5 procent. Dit heeft als gevolg dat het aantal mensen van 65 jaar en ouder (10 procent van de bevolking) snel toeneemt, wat allerlei problemen met zich meebrengt. In 2012 zal volgens schattingen het aantal mensen van 65 jaar en ouder 11 procent bedragen; in 2026 is dat 20,6 procent.
De ‘family planning’-programma’s van de overheid worden daarom gericht op een gematigde groei in plaats van beperking van de bevolkingsaanwas. Het motto daarbij is: ‘Two are just right’. De bevolking is sterk verstedelijkt: meer dan tweederde leeft in de steden en dan met name in de grote metropool gebieden die ontstaan zijn tussen twee grote steden in.