Hechting

De aankomst van ons kindje in Nederland betekent niet het einde van onze adoptieprocedure. Hierna volgt misschien wel het moeilijkste van de hele procedure. De hechting van het kindje is een belangrijk onderdeel van de adoptie en kan grote gevolgen hebben voor de toekomst. Op deze pagina zullen we kort omschrijven wat er gebeurt met een kindje en wat er gaat gebeuren zodra het aan komt in Nederland.  We hopen dat alle vrienden en bekenden dit goed lezen en de keuzes die we maken ook respecteren, ook als dit betekent dat we de eerste periode rust willen om aan elkaar te kunnen wennen. 

Bij de hechting komt het er op neer dat er een onvoorwaardelijke band ontstaat tussen de ouders en het kind.  

De leeftijd van het kind doet er niet zoveel toe, veel mensen denken dat een jong kind (zoals wij waarschijnlijk krijgen) makkelijker hecht dan een ouder kind. Onderzoeken hebben uitgewezen dat dit helemaal niet vanzelfsprekend is. Zoals gezegd moet er een onvoorwaardelijke band ontstaan tussen ons kindje en ons. Als het kindje er is, is het voor ons enorm wennen, maar wij weten wat er aan de hand is en voor ons is de omgeving vertrouwd. Voor ons toekomstige kindje is dit echter niet het geval. Hij/zij weet niet wat er aan de hand is en zal moeten wennen aan ons en onze omgeving. Het zal tijd nodig hebben om hieraan te wennen. In dit proces is het belangrijk dat het op ons leert vertrouwen en voor alles wat het nodig heeft bij ons komt.  

Dit betekent in de begin periode dat het alleen moet zijn met ons. In het begin zullen we geen bezoek ontvangen, dit klinkt hard, maar voor het kind moet het huis een stabiele en vooral veilige basis zijn. Vrij van allerlei dreigingen van vreemde mensen. Hoelang dit duurt is niet te zeggen.  We gaan uit van zes weken en daarna gaan wij het contact met de ‘buitenwereld’ rustig aan opbouwen. We gaan dan met het kind op stap. In het begin zullen we vooral bij opa’s en oma’s langs gaan op rustige momenten. Als dat goed gaat bouwen we het rustig uit tot een normaal patroon. 

Het is ook erg leuk om cadeautjes te geven aan het kindje, maar ook dit kan het proces van hechting ondermijnen. Het kindje moet afhankelijk worden van ons, en op ons leren vertrouwen. Het geven van cadeautjes kan voor het kind aanleiding zijn om iedereen aardig te vinden en zich minder afhankelijk van ons op te stellen. Dus als het moment daar is om cadeaus te geven, gebeurt dat via ons, hoe dat precies gaat is nog niet te zeggen. Mocht je het zelf willen doen, wacht dan tot wij aangeven dat de tijd daar rijp voor is. 

Bij de eerste bezoeken willen we ook niet dat het kind onderwerp wordt van alle aandacht, dit kan bedreigend overkomen. Als we op bezoek zijn zul je het kindje met rust moeten laten totdat het zelf je aandacht komt vragen. Als het bij je komt kun je daar natuurlijk wel op reageren. Het initiatief komt dan van het kind zelf. Doe je dit niet en pak je het zomaar op e.d. dan kan dat bedreigend over komen en dit is voor een kind in deze positie nooit wenselijk.

Al met al zal het niet meevallen, zeker voor de naaste familie. Toch doen we een dringend beroep je hieraan te houden. Dit niet in ons belang, maar in het belang van het kind. Een veilige hechting is een RECHT van het kind. Kinderen die onveilig gehecht zijn leven een leven vol angst om weer afgestaan te worden als ze niet aan de eisen/verwachtingen kunnen voldoen. Dit resulteert niet zelden in een depressie op latere leeftijd